Maj i czerwiec to wspaniały czas, w którym natura obdarza nas samymi pysznościami. Sezon w tym czasie ma rabarbar i truskawki – to połączenie smakowe jest obłędne. Jeśli doda się do tego pyszny krem – to idealne rabarbarowe babeczki mamy na wyciągnięcie ręki.
Ciastko koniecznie zróbcie dzień wcześniej, bo składniki muszą się razem przegryść. Kiedy tworzyłam przepis, nawet nie sądziłam, jaki cudowny smak wyjdzie na końcu. Mój pierwszy tester w postaci osobistego męża, spróbował moje rabarbarowe babeczki na drugi dzień i miał mi powiedzieć jak mu smakują. W odpowiedzi otrzymałam „Zjadłem, aż trzy”. Czyż może być lepsza rekomendacja?
Powiem Wam nieskromnie, że te babeczki to mistrzostwo świata, wszystkie smaki idealnie do siebie pasują. Truskawki z rabarbarem, budyń waniliowy do rabarbaru. Daktyle do mielonych migdałów. Kiedy całość poleżakuje razem, otrzymamy idealny słodko-kwaśny smak.
ZAMIENNIKI – RABARBAROWE BABECZKI
Jeśli nie lubisz rabarbaru to te obłędne ciasteczka możesz spokojnie zrobić z samymi truskawkami. Generalnie babeczki w tym przepisie są bardzo „elastyczne” i wiele składników można tu dowolnie wymieniać. Poniżej krótka lista co z czym zamienić:
zamiast rabarbaru – same truskawki
daktyle – daktyle można zamienić suszonymi morelami
mielone migdały – można zamienić wiórkami kokosowymi
Rabarbarowe babeczki
SKŁADNIKI
(porcja: około 12 babeczek)
spód
2 szklanki daktyli
3 łyżki mielonych migdałów
5 łyżek płatków owsianych
budyń
opakowanie budyniu bez cukru
400 ml mleka roślinnego
masa owocowa
ok. 250 g rabarbaru
2 szklanki mrożonych truskawek
3 łyżki zmielonych nasion chia
ewentualnie słodzidło
*o zamiennikach prodóktów czytaj wyżej we wpisie
- Potrzebna będzie forma na muffinki lub pojedyncze foremki na babeczki.
MASA OWOCOWA: - Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy wraz z truskawkami do dużego garnka i gotujemy regularnie mieszając do czasu, aż owoce będą miękkie.
- Ugotowane owoce pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy 3 łyżki zmielonych nasion chia i dokładnie mieszamy.
SPóD - W międzyczasie przygotowujemy spód. Daktyle, mielone migdały i płatki owsiane zmiksować razem. Powstanie klejąca kulka.
- Masę daktylową rozprowadzić równo na dnie foremek.
BUDYń - Teraz gotujemy budyń. Odlewamy 100 ml mleka (ok. pół szklanki) i rozprowadzamy w nim budyń, dokładnie mieszamy. Pozostałe 300 ml mleka zagotowujemy, a następnie wlewamy wymieszany budyń z zimnym mlekiem, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę, aż zrobi się gęsty budyń.
UKŁADANIE WARSTW - Teraz zaczynamy układanie warst naszych babeczek. Na masę daktylową, którą ułożyliśmy na dno foremek rozprowadzamy łyżką budyń, a następnie przygotowaną masę owocową.
- Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej przez noc. Nie pomijajcie tego kroku, smaki muszą koiecznie sobą przesiąknąć.
Miłego „pieczenia”!
@Monika
Jedna myśl w temacie “Rabarbarowe babeczki”