Kuchnia poleca dzisiaj na obiad pyszne i zdrowe kotlety jaglane. Pasujące do ziemniaczków, pysznego sosu i pożywnej sałatki. Kotlety nadają się też idealnie jako burger czy do lunch boxu do pracy.
Kotlety robi się je szybko, możecie je uformować dnia poprzedniego, zostawić w lodówce a przed obiadem upiec je na patelni. Gotowe można też zamrozić, aby cieszyć się pysznym gotowym posiłkiem, kiedy brak czasu i ochoty na gotwanie.
DODATKI – JAGLANE KOTLETY
W zależności od tego na co macie ochotę lub co zalega Wam w lodówce, kotlety można przygotować z samej kaszy lub dodać jeszcze jakieś warzywo. Moje ulubione dodatki:
- jedna marchewka pokrojona w kostkę
- kilka podsmażonych pieczarek (około szklanka)
- papryka czerwona jedna mała lub pół dużej, pokrojona w kostkę
Nie przedłużając działamy.
Kotlety jaglane
SKŁADNIKI
(porcja: 16 sztuk)
250 g kaszy jaglanej (duża szklanka)
750 ml wody (3 szklanki)
dodatki – czytaj wyżej (u mnie 1 marchewka)
cebula
5 łyżek ziaren słonecznika
5 łyżek nasion sezamu
2 łyżki mąki z ciecierzycy
sól
olej do smażenia
- Wodę zagotować, posolić i wsypać kaszę jaglaną (jeśli chcecie możecie dodać do kaszy wybrane dodatki).
- Gotować około 30 minut, aż kasza będzie rozgotowana. Pozostawić do ostygnięcia.
- Cebulę posiekać w drobną kostkę.
- Do ugotowanej kaszy dodać cebulę, słonecznik, sezam oraz mąkę z ciecierzycy, przyprawić solą i dokładnie wymieszać.
- Formować zmoczonymi dłońmi kotleciki.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego
@Monika