Kotlety jaglane

Kuchnia poleca dzisiaj na obiad pyszne i zdrowe kotlety jaglane. Pasujące do ziemniaczków, pysznego sosu i pożywnej sałatki. Kotlety nadają się też idealnie jako burger czy do lunch boxu do pracy.

Kotlety robi się je szybko, możecie je uformować dnia poprzedniego, zostawić w lodówce a przed obiadem upiec je na patelni. Gotowe można też zamrozić, aby cieszyć się pysznym gotowym posiłkiem, kiedy brak czasu i ochoty na gotwanie.

DODATKI – JAGLANE KOTLETY

W zależności od tego na co macie ochotę lub co zalega Wam w lodówce, kotlety można przygotować z samej kaszy lub dodać jeszcze jakieś warzywo. Moje ulubione dodatki:

  • jedna marchewka pokrojona w kostkę
  • kilka podsmażonych pieczarek (około szklanka)
  • papryka czerwona jedna mała lub pół dużej, pokrojona w kostkę

Nie przedłużając działamy.

Kotlety jaglane

kotlety_jaglane

SKŁADNIKI
(porcja: 16 sztuk)


250 g kaszy jaglanej (duża szklanka)
750 ml wody (3 szklanki)
dodatki – czytaj wyżej (u mnie 1 marchewka)
cebula
5 łyżek ziaren słonecznika
5 łyżek nasion sezamu
2 łyżki mąki z ciecierzycy
sól
olej do smażenia


  1. Wodę zagotować, posolić i wsypać kaszę jaglaną (jeśli chcecie możecie dodać do kaszy wybrane dodatki).
  2. Gotować około 30 minut, aż kasza będzie rozgotowana. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
  4. Do ugotowanej kaszy dodać cebulę, słonecznik, sezam oraz mąkę z ciecierzycy, przyprawić solą i dokładnie wymieszać.
  5. Formować zmoczonymi dłońmi kotleciki.
  6. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Smacznego
@Monika

weganskie_kotlety


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s