Pamiętam słoneczne lata z dzieciństwa, kiedy zbierałyśmy z siostrą nasze truskawki, maliny, śliwki i jabłka. Kiedy wieczorami w ciepłej kuchni od pieca – takiego kaflowego z ogniem, gotowały się przepyszne marmelady i powidła na zimę.
Choć wtedy nie należało to do naszych przyjemności, bo były wakacje, a rodzice zawsze znaleźli nam coś do roboty, dzisiaj gdy zamykam oczy, tęsknię za tym zapachem świeżych owoców i za tym smakiem zamkniętego lata w słoikach.
Zeszłe lato obfitowało w jabłka i zaopatrzona jestem na pyszny mus do przyszłego sezonu, jednak nie czułam zapachu gotujących się jabłek, nie siedziałam w kuchni obok mamy kiedy ciepłe przetwory pakowała w słoiki.
Tej całej otoczki brakuje mi oczywiście kiedy kupuję gotowe dżemy, za to nie brakuje tam cukru, dużych ilości cukru. Dlatego w poszukiwaniu kompromisu robię swoje dżemy sama – bez cukru, w swojej kuchi napawając się cudownym zapachem gotujących się owoców.
Na cieszenie się pysznym dżemem są dwa sposoby:
- można użyć świeżych lub mrożonych owoców – to wersja bardziej fit
- drugi sposób to użycie suszonych owoców – dżem jest słodszy mimo, że brak w nim dodanego cukru, wiadomo że podczas suszenia owoce stają się słodsze, ale przez to i bardziej kaloryczne.
Zaczynamy!
Bezcukrowy dżem
SKŁADNIKI
(porcja: 200 g)
200 g owoców (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki nasion chia
ewentualnie coś do dosłodzenia
- Owoce przełożyć do garnka i krótko podgotować.
- Rozdrobnić widelcem lub mikserem. Pozostawić do ostygnięcia.
- Wsypać nasiona chia (najlepiej grubo zmielone) i ewentualnie słodzidło. Dobrze wymieszać.
- Przełożyć do słoiczków i włożyć do lodówki na około 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Marmelada z suszonych owoców
SKŁADNIKI
(porcja: pół szklanki)
1/2 szklanki suszonych owoców (najlepiej śliwki lub morele)
1 łyżka soku cytryny
opcjonalnie: szczypta cynamonu
- Owoce zalać wodą i moczyć przez noc.
- Następnie ocedzić, pozostawiając odrobinę wody. Owoce zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę, w razie konieczności dodać wodę z moczenia.
Smacznego!
Monika
Witam,
mam pytanie czy wrzucamy całe truskawki i dolewamy wodę aby podgotować?
PolubieniePolubienie
Witaj Aniu,
można dolać odrobinę wody jeśli widzisz, że owoce inaczej się przypalą. Można też pokroić truskawki, wtedy szybciej puszczą sok podczas gotowania.
PolubieniePolubienie