Szybki bezcukrowy dżem

Pamiętam słoneczne lata z dzieciństwa, kiedy zbierałyśmy z siostrą nasze truskawki, maliny, śliwki i jabłka. Kiedy wieczorami w ciepłej kuchni od pieca – takiego kaflowego z ogniem, gotowały się przepyszne marmelady i powidła na zimę.

Choć wtedy nie należało to do naszych przyjemności, bo były wakacje, a rodzice zawsze znaleźli nam coś do roboty, dzisiaj gdy zamykam oczy, tęsknię za tym zapachem świeżych owoców i za tym smakiem zamkniętego lata w słoikach.

Zeszłe lato obfitowało w jabłka i zaopatrzona jestem na pyszny mus do przyszłego sezonu, jednak nie czułam zapachu gotujących się jabłek, nie siedziałam w kuchni obok mamy kiedy ciepłe przetwory pakowała w słoiki.

Tej całej otoczki brakuje mi oczywiście kiedy kupuję gotowe dżemy, za to nie brakuje tam cukru, dużych ilości cukru. Dlatego w poszukiwaniu kompromisu robię swoje dżemy sama – bez cukru, w swojej kuchi napawając się cudownym zapachem gotujących się owoców.

Na cieszenie się pysznym dżemem są dwa sposoby:

  • można użyć świeżych lub mrożonych owoców – to wersja bardziej fit
  • drugi sposób to użycie suszonych owoców – dżem jest słodszy mimo, że brak w nim dodanego cukru, wiadomo że podczas suszenia owoce stają się słodsze, ale przez to i bardziej kaloryczne.

Zaczynamy!

Bezcukrowy dżem

20190222_111141-01

SKŁADNIKI
(porcja: 200 g)


200 g owoców (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki nasion chia
ewentualnie coś do dosłodzenia


  1. Owoce przełożyć do garnka i krótko podgotować.
  2. Rozdrobnić widelcem lub mikserem. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Wsypać nasiona chia (najlepiej grubo zmielone) i ewentualnie słodzidło. Dobrze wymieszać.
  4. Przełożyć do słoiczków i włożyć do lodówki na około 2 godziny a najlepiej na całą noc.

Marmelada z suszonych owoców

20180907_084757-01

SKŁADNIKI
(porcja: pół szklanki)


1/2 szklanki suszonych owoców (najlepiej śliwki lub morele)
1 łyżka soku cytryny
opcjonalnie: szczypta cynamonu


  1. Owoce zalać wodą i moczyć przez noc.
  2. Następnie ocedzić, pozostawiając odrobinę wody. Owoce zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę, w razie konieczności dodać wodę z moczenia.

Smacznego!
Monika


2 myśli w temacie “Szybki bezcukrowy dżem

Odpowiedz na Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s