Wrzesień to jeden z moich ulubionych miesięcy. Nie tylko dlatego, że to sezon na dynię, a co za tym idzie na pyszne curry z dyni, kalafiora i ciecierzycy. Uwielbiam późne lato i początek jesieni, uwielbiam te wszystkie dary natury, owoce i warzywa i kocham dynię.
Szczególnie do tych moich ulubionych należy dynia hokkaido, łatwa w obsłudze bo nie trzeba jej obierać ze skórki. Idealnie nadaje się na wytrawne, ale i słodkie dania. Z dyni hokkaido można ugotować bardzo szybką i łatwą zupę -> przepis TU. Równie szybko przygotujecie słodkie smarowidło -> TU. Dzisiaj kolejny przepis z dynią – na curry z dyni, kalafiorem i ciecierzycą.
Curry z dyni, kalafiora i ciecierzycy
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: 40 min)
(wartość odżywcza jednej porcji: 277 kcal, B: 11g, T: 9 g, W: 34 g*)
pół małej dyni hokkaido (ok. 300 g)
szklanka kalafiora mrożonego
ząbek czosnku
łyżka oleju
2 łyżki mleczka kokosowego
1/4 szklanki szklanki wody
szklanka ciecierzycy ugotowanej
łyżeczka przyprawy curry
1/4 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz do smaku
- Dynię przekrój na pół, wybierz łyżką część z pestkami. Połówkę bez obierania ze skórki pokrój w kostkę. Kalafior na mniejsze kawałki. (Drugą połówką możesz zamrozić lub ugotować pyszną zupę)
- Rozgrzej olej na patelni, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Podsmaż lekko, a następnie dodaj dynię, kalafior, przyprawy oraz mleczko kokosowe.
- Gotuj do czasu aż dynia będzie miękka, prawie rozgotowana.
- Dodaj ciecierzycę i gotuj jeszcze jakieś 2-3 minuty.
*B- białko, T-tłuszcze, W-węglowodany
Smacznego
@Monika