Dzisiaj bez za długiego wstępu za to przepis na coś słodkiego. Wiem, że takie przepisy lubicie najbardziej. Zapraszam Was na pyszne wegańskie ciasto śliwkowe.
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, poszłam w nim na łatwiznę i jako krem wybrałam budyń waniliowy, ugotowny w mniejszej ilości napoju roślinnego niż podano na opakowaniu. W ten sposób budyń jest zbity i nie spływa z ciasta.
Zamenniki produktów:
- spód: zamiast mielonych migdałów możecie użyć mielonych orzechów, a nawet mąki kokosowej
- budyń: można pokusić się o różne smaki budyniu, mi najbarziej do śliwek pasuje waniliowy
- owoce: do ciasta pasują też inne owoce, na przykład jabłka, gruszki.
Wegańskie ciasto śliwkowe
SKŁADNIKI
(porcja: blacha o średnicy 17 cm)
1 dojrzały banan
200 g mielonych migdałów
budyń w proszku
400 ml mleka roślinnego
8-10 sztuk śliwek
4 daktyle ewentualnie inne słodzidło
4 łyżki wody
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Okrągła foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na spód banana rozgnieść widelcem i połączyć z mielonymi migdałami. Powstanie zbita masa – na początku na to nic nie zapowiada ale nie poddawajcie się, po krótkim czasie mieszania uzyskacie odpowiednią konsystencję.
- Masę wyłożyć równomiernie na blaszce, najlepiej zrobić to wilgotnymi dłońmi.
- Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec od 7 do 10 minut, kontrolując czy ciasto nie przypinka się.
- Ciasto wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie pokroić śliwki na ćwiartki i włożyć do garnka, dodając pokrojone na drobno daktyle lub wybrane słodzidło oraz 4 łyżki wody. Podgrzać i gotować aż śliwki będą miękkie. Pozostawić do ostygnięcia.
- Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu ale używając zamiast 500 ml mleka roślinnego użyć 400 ml. W wersji bez cukru nie dodawać bo do budyniu.
- Lekko ostudzony budyń wlać na upieczony spód ciasta.
- Na budyń ułożyć śliwki. Pozostawić aż budyń stężeje.
Smacznego
@Monika
Jedna myśl w temacie “Wegańskie ciasto śliwkowe”