Wegańskie ciasto śliwkowe

Dzisiaj bez za długiego wstępu za to przepis na coś słodkiego. Wiem, że takie przepisy lubicie najbardziej. Zapraszam Was na pyszne wegańskie ciasto śliwkowe. 

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, poszłam w nim na łatwiznę i jako krem wybrałam budyń waniliowy, ugotowny w mniejszej ilości napoju roślinnego niż podano na opakowaniu. W ten sposób budyń jest zbity i nie spływa z ciasta.

Zamenniki produktów:

  • spód: zamiast mielonych migdałów możecie użyć mielonych orzechów, a nawet mąki kokosowej
  • budyń: można pokusić się o różne smaki budyniu, mi najbarziej do śliwek pasuje waniliowy
  • owoce: do ciasta pasują też inne owoce, na przykład jabłka, gruszki.

Wegańskie ciasto śliwkowe

weganskie.ciasto.sliwkowe

SKŁADNIKI
(porcja: blacha o średnicy 17 cm)


1 dojrzały banan
200 g mielonych migdałów
budyń w proszku
400 ml mleka roślinnego
8-10 sztuk śliwek
4 daktyle ewentualnie inne słodzidło
4 łyżki wody


  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Okrągła foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Na spód banana rozgnieść widelcem i połączyć z mielonymi migdałami. Powstanie zbita masa – na początku na to nic nie zapowiada ale nie poddawajcie się, po krótkim czasie mieszania uzyskacie odpowiednią konsystencję.
  3. Masę wyłożyć równomiernie na blaszce, najlepiej zrobić to wilgotnymi dłońmi.
  4. Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec od 7 do 10 minut, kontrolując czy ciasto nie przypinka się.
  5. Ciasto wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
  6. W międzyczasie pokroić śliwki na ćwiartki i włożyć do garnka, dodając pokrojone na drobno daktyle lub wybrane słodzidło oraz 4 łyżki wody. Podgrzać i gotować aż śliwki będą miękkie. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu ale używając zamiast 500 ml mleka roślinnego użyć 400 ml. W wersji bez cukru nie dodawać bo do budyniu.
  8. Lekko ostudzony budyń wlać na upieczony spód ciasta.
  9. Na budyń ułożyć śliwki. Pozostawić aż budyń stężeje.

Smacznego
@Monika

ciasto.z.sliwkami


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s