Placki ziemniaczane – wspomnienie piątkowych obiadów z dzieciństwa. Kiedy przeszłam na dietę roślinną próbowałam różnch sposobów, aby znowu cieszyć się tym pysznym obiadem. Kiedy tak zaczęałam eksperymentować, zacząłam piec placki także z innych wawrzyw, a nie tylko z ziemniaków. Tak powstały pyszne wegańskie placki ziemniaczane i warzywne.
Na początku mojej przygody z wegańskimi plackami dodawałam do startych warzyw samej mąki z cicierzycy, ale nie zawsze trzymały one swoją konsystencję i często rozpadały się na patelni. Dlatego dodałam jeszcze napój roślinny i zwykłą mąkę (w wersji bezglutenowej można dodać zmielone płatki owsiane).
Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Polecam Wam również popróbować i upiec placki używając zamiast ziemiaków różnych innych warzyw. W moim repertuarze obiadów znalazły się placki tradycyjne z ziemniaków, ze słodkich ziemniaków, z cukini, marchewki.. Jednak największym hitem okazały się placki z kalarepy i te widzicie na zdjęciach.
Na pewno jeszcze poeksperymentuję i usmażę wegańskie placki z innych warzyw, a Wy tymczasem łapcie przepis i podzielcie się ze mną, jakie placki najlepiej Wam smakowały.
Placki warzywne lub ziemniaczane
SKŁADNIKI
(porcja: około 10 sztuk)
2 szklanki startych warzyw (ok. 200 g)
(np. ziemniaki, cukinia lub kalarepa- na zdjąciu placki z kalarepy)
cebula
szklanka mleka sojowego
5 łyżek mąki
5 łyżek mąki z ciecierzycy
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
- Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do startych warzyw.
- Wlać napój roślinny, mąkę zwykłą (lub bezglutenową) oraz mąkę z cicierzycy i dokładnie wymieszać.
- Olej rozgrzać na patelni i piec placki na rumiano.
Smacznego
@Monika