Wegańskie ciasta bez pieczenia – krok po kroku

Czy Wy tak jak ja uwielbiacie wegańkie ciasta bez pieczenia? Wypróbowałam ich już wiele, niestety większość z nich okazywała się pracochłonna, dlateg rzadko je robiłam. W wielu kremach kryje się też olej kokosowy, którego posmak zawsze czułam i to on dominował moje podniebienie.

Dlatego szukałam, eksperymentowałam, aż znalazłam sposób na idealne szybkie i pyszne ciasto bez oleju kokosowego. Moje ciasto bez pieczenia jest na tyle uniwersalne, że wymiana pewnych skadników pozwoli uzyskać Wam całkiem inny smak i wygląd Waszego „wypieku”. Oto krótki przewodnik jak stworzyć własne niepowtarzale ciasto bez pieczenia.

ciasto.z.sliwkamiCo powiecie na ciasto ze śliwkami

SPÓD TO PODSTAWA – WEGAŃSKIE CIASTO BEZ PIECZENIA

Zanim stworzymy idealny krem, potrzebujemy podstawę. Moje idealne proporcje znajdziecie poniżej w przepisie. Składniki możecie dowolnie wymieniać i eksperymentować, co najlepiej Wam smakuje i z czym pasuje.

Spód ciast bez pieczenia to zazwyczaj:

  • mieszanina jakiś orzechów czy migdałów, które nadają ciastu chrupkości
  • owoce suszone, które są spoiwem i zarazem słodzidłem, tu idealnie nadają się:  daktyle, morele, śliwki. Jeśli owoce suszone będą zbyt twarde lub Wasz mikser nie ma dużej mocy, warto owoce namoczyć przez minimum pół godziny (najlepiej przez noc) sprawdzając czy zmiękły.
  • płatki owsiane – aby było lekko i bardziej fit, zamiast płatków można użyć mielonych orzechów lub pestek

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy na zbitą masę, kiedy zaczyna robić się z naszych składników kulka to znak, że wszystko zrobiliśmy dobrze.

weganskie_ciasto_bezpieczeniaCiasto bez pieczenia w formie babeczek – rabarbarowe babeczki

BEZ KREMU ANI RUSZ – WEGAŃSKIE CIASTO BEZ PIECZENIA

Jak już wyżej wspomniałam, możecie zrobić krem bardziej pracochłonny na przykład z orzechów nerkowca taki jak w przepisie na to świąteczne ciasto. Możecie też zrobić krem z budyniu. Wystarczy ugotować taki budyń w proszku w mniejszej ilości napoju roślinnego. Postępujcie jak wskazano na opakowaniu tylko zamiast 500 ml napoju roślinnego, użyjcie 400 ml.

DODATKI – WEGAŃSKIE CIASTO BEZ PIECZENIA

Wszystko zależy od tego co lubicie i na co macie ochotę. Najszybszy sposób to użyciu świeżych owoców i rozłożeniu ich po prostu na jeszcze niezastygniętym budyniu. Możecie też użyć mrożonych owoców i zrobić z nich coś w rodzaju dżemu, tak ja w tym przepisie na rabarbarowe babeczki. Co powiecie aby ciasto udekorować orzechami lub startą czekoladą? Wybór należy do Was.

Kroki w formie video znajdziecie tu -> babeczki bez pieczenia krok po kroku.

Wegańskie ciasto bez pieczenia

ciasto_bez_pieczenia_krok_po_krokuSKŁADNIKI
(porcja: 4 duże kawałki)

 


spód
2 szklanki daktyli
3 łyżki mielonych migdałów
5 łyżek płatków owsianych
budyń
opakowanie budyniu bez cukru
400 ml mleka roślinnego


SPÓD
1. Formę na mały tort wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Daktyle, mielone migdały i płatki owsiane zmiksować razem. Powstanie klejąca kulka.
3. Masę daktylową rozprowadzić równo na dnie formy.
BUDYŃ
1. Teraz gotujemy budyń. Odlewamy 100 ml mleka roślinnego (ok. pół szklanki) i rozprowadzamy w nim budyń, dokładnie mieszamy. Pozostałe 300 ml mleka roślinnego zagotowujemy, a następnie wlewamy wymieszany budyń z zimnym mlekiem, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę, aż zrobi się gęsty budyń.
UKŁADANIE WARSTW
1. Na masę daktylową, którą ułożyliśmy na dno formy rozprowadzamy łyżką budyń, a następnie ulubione dodatki.
2. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej przez noc. Nie pomijajcie tego kroku, smaki muszą koniecznie sobą przesiąknąć.

Smacznego!
@Monika

Projekt Lifestyle (7)


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s