Czy Wy tak jak ja uwielbiacie wegańkie ciasta bez pieczenia? Wypróbowałam ich już wiele, niestety większość z nich okazywała się pracochłonna, dlateg rzadko je robiłam. W wielu kremach kryje się też olej kokosowy, którego posmak zawsze czułam i to on dominował moje podniebienie.
Dlatego szukałam, eksperymentowałam, aż znalazłam sposób na idealne szybkie i pyszne ciasto bez oleju kokosowego. Moje ciasto bez pieczenia jest na tyle uniwersalne, że wymiana pewnych skadników pozwoli uzyskać Wam całkiem inny smak i wygląd Waszego „wypieku”. Oto krótki przewodnik jak stworzyć własne niepowtarzale ciasto bez pieczenia.
Co powiecie na ciasto ze śliwkami
SPÓD TO PODSTAWA – WEGAŃSKIE CIASTO BEZ PIECZENIA
Zanim stworzymy idealny krem, potrzebujemy podstawę. Moje idealne proporcje znajdziecie poniżej w przepisie. Składniki możecie dowolnie wymieniać i eksperymentować, co najlepiej Wam smakuje i z czym pasuje.
Spód ciast bez pieczenia to zazwyczaj:
- mieszanina jakiś orzechów czy migdałów, które nadają ciastu chrupkości
- owoce suszone, które są spoiwem i zarazem słodzidłem, tu idealnie nadają się: daktyle, morele, śliwki. Jeśli owoce suszone będą zbyt twarde lub Wasz mikser nie ma dużej mocy, warto owoce namoczyć przez minimum pół godziny (najlepiej przez noc) sprawdzając czy zmiękły.
- płatki owsiane – aby było lekko i bardziej fit, zamiast płatków można użyć mielonych orzechów lub pestek
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy na zbitą masę, kiedy zaczyna robić się z naszych składników kulka to znak, że wszystko zrobiliśmy dobrze.
Ciasto bez pieczenia w formie babeczek – rabarbarowe babeczki
BEZ KREMU ANI RUSZ – WEGAŃSKIE CIASTO BEZ PIECZENIA
Jak już wyżej wspomniałam, możecie zrobić krem bardziej pracochłonny na przykład z orzechów nerkowca taki jak w przepisie na to świąteczne ciasto. Możecie też zrobić krem z budyniu. Wystarczy ugotować taki budyń w proszku w mniejszej ilości napoju roślinnego. Postępujcie jak wskazano na opakowaniu tylko zamiast 500 ml napoju roślinnego, użyjcie 400 ml.
DODATKI – WEGAŃSKIE CIASTO BEZ PIECZENIA
Wszystko zależy od tego co lubicie i na co macie ochotę. Najszybszy sposób to użyciu świeżych owoców i rozłożeniu ich po prostu na jeszcze niezastygniętym budyniu. Możecie też użyć mrożonych owoców i zrobić z nich coś w rodzaju dżemu, tak ja w tym przepisie na rabarbarowe babeczki. Co powiecie aby ciasto udekorować orzechami lub startą czekoladą? Wybór należy do Was.
Kroki w formie video znajdziecie tu -> babeczki bez pieczenia krok po kroku.
Wegańskie ciasto bez pieczenia
SKŁADNIKI
(porcja: 4 duże kawałki)
spód
2 szklanki daktyli
3 łyżki mielonych migdałów
5 łyżek płatków owsianych
budyń
opakowanie budyniu bez cukru
400 ml mleka roślinnego
SPÓD
1. Formę na mały tort wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Daktyle, mielone migdały i płatki owsiane zmiksować razem. Powstanie klejąca kulka.
3. Masę daktylową rozprowadzić równo na dnie formy.
BUDYŃ
1. Teraz gotujemy budyń. Odlewamy 100 ml mleka roślinnego (ok. pół szklanki) i rozprowadzamy w nim budyń, dokładnie mieszamy. Pozostałe 300 ml mleka roślinnego zagotowujemy, a następnie wlewamy wymieszany budyń z zimnym mlekiem, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę, aż zrobi się gęsty budyń.
UKŁADANIE WARSTW
1. Na masę daktylową, którą ułożyliśmy na dno formy rozprowadzamy łyżką budyń, a następnie ulubione dodatki.
2. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej przez noc. Nie pomijajcie tego kroku, smaki muszą koniecznie sobą przesiąknąć.
Smacznego!
@Monika