Placuszki z tofu na słodko to taka podrasowana wersja placuszków bananowych. W poszukiwaniu sposobu na tofu pozostałym po sosie do makaronu pomyślałam o zrobieniu „twarogowych” pankejków.
Idealne jako deser albo słodkie śniadanie, to dobry przepis aby przekonać się do tofu i wprowadzić więcej białka do swojej diety. Dodatek tofu sprawia również, że po zjedzeniu placuszków nie będziemy szybko głodni.
Pierwsza próba nie wyszła pomyślnie, wielka breja przyklejająca się do patelni, której w żaden sposób nie dało się odwrócić na drugą stronę. Po kilku zmianach i testach smaku na znajomych, tadam oto idealne placki z tofu na słodko.
SPOSÓB NA TOFU? PONIŻEJ ZNAJDZIESZ KILKA PRZEPISÓW Z UŻYCIEM TOFU:
Gotowi? To zaczynamy.
Placuszki z tofu na słodko
SKŁADNIKI
(czas: ok. 15 minut, porcje: 10 placuszków )
(wartość odżywcza jednej porcji: 75kcal, B: 39g, W: 104g, T: 17g)*
1/2 kostki tofu (150 g)
banan
pół szklanki mąki
mała łyżeczka proszu do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki napoju roślinnego
1/4 szklanki soku z cytryny
- Tofu wraz z napojem roślinnym oraz sokiem z cytryny dokładnie zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
- Do zmiksowanego tofu dodawać porcjami mąkę. Konsystencja powinna być dość gęsta nie lejąca, w razie potrzeby dodać więcej mąki.
- Na patelni rozgrzać olej. Piec placuszki z obu stron na złoty kolor.
*B- białko, T-tłuszcze, W-węglowodany
Smacznego!
@Monika