Kolejny przepis z serii jak wykorzystać dojrzałe banany. Już wiele razy przekonywałam Was, aby nie wyrzucać piegowatych, poczerniałych bananów. To te idealnie nadają się na zrobienie pysznych ciast czy deserów bez cukru.
U mnie w ostatnich dniach były już placuszki bananowe oraz moje ulubione ciasto bananowe. Jeśli szukasz innych przepisów z użyciem bananów zajrzyj do tego wpisu -> tu. Teraz przyszedł czas na bananowe muffinki, koniecznie chciałam do nich dodać truskawki, ale można spokojnie je pominąć lub dodać inne dodatki:
- posiekaną czekoladę
- garść ulubionych orzechów
- kawałki jabłka
- jakieś Wasze propozycje na pyszne dodatki?
Zaczynamy…
Muffinki bananowe
SKŁADNIKI
(czas: około 35 minut, porcje: 12-14 babeczek)
5 dużych dojrzałych bananów (lub 6 małych)
120 ml oleju (pół szklanki)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g płatków owsianych
szklanka ulubionych dodatków
(u mnie mrożone truskawki pokrojone na kawałki)
- Piekarnik rozgrzać do 180°C, formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami.
- Banany zmiksować razem z olejem.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać wraz z szczyptą soli do zmiksowanych bananów. Dokładnie wymieszać.
- Dodać płatki owsiane i ulubione dodatki. Połaczyć wszystkie składniki.
- Piec około 25 minut w rozgrzanym piekarniku, pozostawić do wystudzenia.
Smacznego
@Monika