Muffinki bananowe

Kolejny przepis z serii jak wykorzystać dojrzałe banany. Już wiele razy przekonywałam Was, aby nie wyrzucać piegowatych, poczerniałych bananów. To te idealnie nadają się na zrobienie pysznych ciast czy deserów bez cukru. 

U mnie w ostatnich dniach były już placuszki bananowe oraz moje ulubione ciasto bananowe. Jeśli szukasz innych przepisów z użyciem bananów zajrzyj do tego wpisu -> tu. Teraz przyszedł czas na bananowe muffinki, koniecznie chciałam do nich dodać truskawki, ale można spokojnie je pominąć lub dodać inne dodatki:

  • posiekaną czekoladę
  • garść ulubionych orzechów
  • kawałki jabłka
  • jakieś Wasze propozycje na pyszne dodatki?

Zaczynamy…

Muffinki bananowe 

babeczki_bananowe

SKŁADNIKI
(czas: około 35 minut, porcje: 12-14 babeczek)


5 dużych dojrzałych bananów (lub 6 małych)
120 ml oleju (pół szklanki)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g płatków owsianych
szklanka ulubionych dodatków
(u mnie mrożone truskawki pokrojone na kawałki)


  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C, formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami.
  2. Banany zmiksować razem z olejem.
  3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać wraz z szczyptą soli do zmiksowanych bananów. Dokładnie wymieszać.
  4. Dodać płatki owsiane i ulubione dodatki. Połaczyć wszystkie składniki.
  5. Piec około 25 minut w rozgrzanym piekarniku, pozostawić do wystudzenia.

Smacznego
@Monika


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s