Czekolada, karmel.. i do tego jeszcze tort. Czyż nie brzmi to jak marzenie? Zapraszam Was na wegański tort czekoladowo-karmelowy. Jego wykonanie wymaga trochę czasu ale efekt jest warty każdej minuty.
Kilka słów o składnikach:
– mąka: zwykła pszenna lub pełnoziarnista. W moim cieście wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą orkiszową
– olej: najlepiej taki o neutralnym smaku na przykład rzepakowy czy z pestek winogron
– daktyle: jeśli namoczysz je na noc, karmel będzie się lepiej miksował
– banany: im słodsze tym lepsze, idealny sposób na wykorzystanie piegowatych egzemplarzy.
Nie przedłużając zaczynamy.
Wegański tort czekoladowo-karmelowy
SKŁADNIKI
(czas: godzina, piekarnik: 180°C, forma o średnicy 26 cm)
Spód
2,5 szklani mąki
1/3 szklanki oleju
1 łyżka płynnego słodzidła (u mnie syrop z agawy)
1/2 szklanki napoju roślinnego
Wegański karmel
300 g daktyli (około 2 szklanki)
około 60 ml napoju roślinnego (około 4 łyżki)
Wegański krem czekoladowy
tabliczka gorzkiej czekolady
8 daktyli
300 ml napoju roślinnego
Dodatkowo
2 dojrzałe banany
garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Daktyle pozbawić pestek i zalać gorącą wodą.
SPÓD - Wszystkie składniki łączymy razem i ugniatamy ciasto. Powstanie zbita kulka, tak jak w tradycyjnym cieście kruchym. Odkładamy do lodówki na 20 minut.
- Ciasto wyciągamy z lodówki, można rozwałkować lub bezpośrednio rozłożyć równomiernie na dnie formy na około 1 cm. Piec 20 do 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
WEGAŃSKI KARMEL - Daktyle przecedzić, dodać połowę mleka i zmiksować (najlepiej ręcznym blenderem) w razie potrzeby dodawać resztę mleka, tak aby powstała gładka masa.
- Rozsmarować na upieczonym spodzie.
BANANY - Banany pokroić w plastry i rozdzielić na wegańskim karamelu.
WEGAŃSKI KREM CZEKOLADOWY - Daktyle zalać gorącą wodą.
- Czekoladę połamać na kostki. Czekoladę wraz z napojem roślinnym umieścić w rondelku i podgrzać ciągle mieszając. Gotować do czasu, aż czekolada się rozpuści. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
- Daktyle ocedzić i dodać do roztopionej czekolady. Zmiksowć na gładką masę.
- Rozłożyć na cieście przykrywając banany.
- Na koniec można posypać posiekanymi orzechami.
- Odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Smacznego
@Monika