Wegański tort czekoladowo-karmelowy

wegański_tort

Czekolada, karmel.. i do tego jeszcze tort. Czyż nie brzmi to jak marzenie? Zapraszam Was na wegański tort czekoladowo-karmelowy. Jego wykonanie wymaga trochę czasu ale efekt jest warty każdej minuty.

wegański_tort_karmelowy

Kilka słów o składnikach:
mąka: zwykła pszenna lub pełnoziarnista. W moim cieście wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą orkiszową
olej: najlepiej taki o neutralnym smaku na przykład rzepakowy czy z pestek winogron
daktyle: jeśli namoczysz je na noc, karmel będzie się lepiej miksował
banany: im słodsze tym lepsze, idealny sposób na wykorzystanie piegowatych egzemplarzy.

Nie przedłużając zaczynamy.

Wegański tort czekoladowo-karmelowy

tort_wegański

SKŁADNIKI
(czas: godzina, piekarnik: 180°C, forma o średnicy 26 cm)


Spód
2,5 szklani mąki
1/3 szklanki oleju
1 łyżka płynnego słodzidła (u mnie syrop z agawy)
1/2 szklanki napoju roślinnego
Wegański karmel
300 g daktyli (około 2 szklanki)
około 60 ml napoju roślinnego (około 4 łyżki)
Wegański krem czekoladowy
tabliczka gorzkiej czekolady
8 daktyli
300 ml napoju roślinnego
Dodatkowo
2 dojrzałe banany
garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)


  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, formę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Daktyle pozbawić pestek i zalać gorącą wodą.
    SPÓD
  3. Wszystkie składniki łączymy razem i ugniatamy ciasto. Powstanie zbita kulka, tak jak w tradycyjnym cieście kruchym. Odkładamy do lodówki na 20 minut.
  4. Ciasto wyciągamy z lodówki, można rozwałkować lub bezpośrednio rozłożyć równomiernie na dnie formy na około 1 cm. Piec 20 do 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
    WEGAŃSKI KARMEL
  5. Daktyle przecedzić, dodać połowę mleka i zmiksować (najlepiej ręcznym blenderem) w razie potrzeby dodawać resztę mleka, tak aby powstała gładka masa.
  6. Rozsmarować na upieczonym spodzie.
    BANANY
  7. Banany pokroić w plastry i rozdzielić na wegańskim karamelu.
    WEGAŃSKI KREM CZEKOLADOWY
  8. Daktyle zalać gorącą wodą.
  9. Czekoladę połamać na kostki.  Czekoladę wraz z napojem roślinnym umieścić w rondelku i podgrzać ciągle mieszając. Gotować do czasu, aż czekolada się rozpuści. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
  10. Daktyle ocedzić i dodać do roztopionej czekolady. Zmiksowć na gładką masę.
  11. Rozłożyć na cieście przykrywając banany.
  12. Na koniec można posypać posiekanymi orzechami.
  13. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny.

Smacznego
@Monika

 


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s