Sałatka ziemniaczana z zielonymi szparagami w sosie musztardowym

Zawsze z utęsknieniem czekam na sezon na zielone szparagi. Uwielbiam je jeść jako dodatek do obiadu i w sałatkach. Dzisiaj w towarzystwie ziemniaków prezentują się jako sałatka ziemniaczana z zielonymi szparagami w sosie musztardowym. 

Smak szparagów poznałam kilkanaście lat temu pracując w Niemczech. Na początku mojej przygody z nimi delektowałam się szczególnie białymi szparagami, po odkryciu jednak jak o wiele szybciej i łatwiej przyrządzić zielone szparagi, te przygotowuje ostatnio najczęściej. Hitem zeszłego roku była sałatka z zielonymi szparagami i truskawkami z dodatkiem wegańskiego twarożku z tofu. Przepis znajdziecie tutaj -> przepis.

szparagi

JAK UGOTOWAĆ SZPARAGI?

Białe szparagi koniecznie trzeba obrać ze skórki, odciąć dolne suche końcówki, następnie można je związać i gotować w wodzie. Obraną skórkę, możecie dodać do gotujących się szparagów. Istnieją nawet specjalne wysokie, podłużne garnki do gotowania szparagów.

Zielone szparagi wystarczy umyć, odciąć dolne suche końcówki i bez obierania skórki albo ugotować w wodzie lub podpiec na patelni. Na patelnię dodaję około dwie łyżki oleju i podsmażam szparagi dolewając od czasu do czasu odrobinę wody aby się nie przypaliły. Sprawdzam czy są gotowe widelcem.

Szparagi ugotowane więc zaczynamy naszą sałatkę ziemniaczaną z szparagami w sosie musztardowym. Sałatka idealnie nadaje się do grilla czy do pracy w lunch box, będzie to też idealna lekka kolacja.

Sałatka ziemniaczana z zielonymi szparagami w sosie musztardowym

zielone_szparagiSKŁADNIKI:
(czas: 10 min, porcja: 2 osoby)


2 duże ugotowane ziemniaki
8 zielonych szparagów
pół czerwonej cebuli
2 ogórki konserwowe
SOS
1 łyżka musztardy
1 łyżka oleju
1 łyżka syropu z agawy (lub inne płynne słodzidło)
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz
olej


1. Ze szparagów odciąć końcówki. Olej rozgrzać na patelni, włożyć szparagi i piec aż szparagi będą miękkie w razie potrzeby podlewać odrobinę wody aby ich nie przypalić.
2. Cebulę, ugotowane ziemniaki, ogórek konserwowy pokroić w kostkę, szparagi pokroić na kawałki. Wszystko wymieszać w misce.
3. Sos: wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.
4. Warzywa polać sosem i wymieszać wszystko razem.

Smacznego!
@Monika

Projekt Lifestyle (1)


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s