Jak powstaje większość moich przepisów? Otwieram lodówkę, przeglądam co się w niej znajduje i co do czego pasuje. Tak powstało curry ze słodkich ziemniaków i od tego dnia wpisało się na listę moich ulubionyh dań.
Jak zwykle na początek kilka słów o zamienikach składnków w przepisie:
- ciecierzyca – można spokojnie zastąpić innymi strączkami np. fasolą kidney, soczewicą zieloną
- zamiast czerwonej papryki użyj żółtej czy zielonej
- mleczko kokosowe – w przepisie potrzebujesz tylko kilka łyżek, pozostałe mleko warto przelać do silikonowych pojemników na kostki lodu i zamrozić. Takie lodowe kokosowe kostki dodają do dania zamiast świeżego mleczka
Zaczynamy.
Curry ze słodkich ziemniaków
SKŁADNIKI
(porcja: 4 osoby, czas: 30 min)
cebula
duży batat
czerwona papryka
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub jedna puszka)
4 łyżki mleczka kokosowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 2 szklanki wody
przyprawa curry (lub przyprawa do kurczaka)
2 łyżki oleju
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, batat i paprykę w większą kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli.
- Wsypujemy przyprawę curry i podsmażamy jeszcze około pół minuty.
- Dodajemy bataty i paprykę.
- Zalewamy wodą, tak aby pokryła warzywa i dodajemy koncentrat pomidorowy i mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy, aby koncentrat rozpuścił się w wodzie.
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż warzywa będę prawie gotowe. Od czasu do czasu mieszamy, aby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody.
- Kiedy warzywa są prawie gotowe, dodajemy ciecierzycę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż do ogrzania strączków.
Smacznego
@Monika