Kto tęskni za śmietankowym sosem do makaronu? A co powiedzielibyście na wegański sos? Od idealnego kremowego sosu dzielą Was tylko dwa składniki: kalafior i orzechy nerkowca. Najlepsze w tym daniu oprócz smaku jest to, że wszystko gotujemy w jednym garnku.
Kilka słów o składnikach:
KALAFIOR – można użyć świeżego lub mrożonego.
ORZECHY NERKOWCA – nie ma konieczności moczenia orzechów na kilka godzin, gotowanie ich od samego początku z kalafiorem sprawi, że staną się one szybko miękkie i gotowe do zmiksowania.
NIEAKTYWNE PŁATKI DROŻDŻOWE – nadają sosowi serowy posmak, oraz wzmacnia wartości odżywcze -> czytaj więcej.
DODATKI – ja dodaje przed ponownym podgrzaniem mrożony groszek zielony. Dobrym dodatkiem jest też tofu wędzone.
Wegański sos śmietankowy do makaronu
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby)
2 szklanki różyczek z kalafiora
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki orzechów nerkowca
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
2,5 szklanki mleka roślinnego
sól, pieprz
natka pietruszki
ewentualnie dodatki: groszek zielony (mrożony)/tofu wędzone
- Do garnka lub dużej patelni wlewamy mleko, dodajemy kalafior, czosnek oraz orzechy.
- Wszystko gotujemy do czasu aż kalafior będzie bardzo miękki. Odstawiamy do wystudzenia.
- Po wystudzeniu dodajemy pozostałe składniki i blendujemy w mikserze do powstania jednolitej konsystencji.
- Podgrzewamy ponownie (teraz można dodać groszek czy tofu) i podajemy z makaronem.
Smacznego!
@Monika
Niestety nigdzie nie mogę dostać płatków drożdżowych… 😑
PolubieniePolubienie
Można zrobić bez ale to one jednak dodają tego czegoś 👌
PolubieniePolubienie