Wegański sos śmietankowy do makaronu

Kto tęskni za śmietankowym sosem do makaronu? A co powiedzielibyście na wegański sos? Od idealnego kremowego sosu dzielą Was tylko dwa składniki: kalafior i orzechy nerkowca. Najlepsze w tym daniu oprócz smaku jest to, że wszystko gotujemy w jednym garnku.

Kilka słów o składnikach:
KALAFIOR – można użyć świeżego lub mrożonego.
ORZECHY NERKOWCA – nie ma konieczności moczenia orzechów na kilka godzin, gotowanie ich od samego początku z kalafiorem sprawi, że staną się one szybko miękkie i gotowe do zmiksowania.
NIEAKTYWNE PŁATKI DROŻDŻOWE – nadają sosowi serowy posmak, oraz wzmacnia wartości odżywcze -> czytaj więcej.
DODATKI – ja dodaje przed ponownym podgrzaniem mrożony groszek zielony. Dobrym dodatkiem jest też tofu wędzone.

Wegański sos śmietankowy do makaronusos_do_makaronu

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby)


2 szklanki różyczek z kalafiora
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki orzechów nerkowca
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
2,5 szklanki mleka roślinnego
sól, pieprz
natka pietruszki
ewentualnie dodatki: groszek zielony (mrożony)/tofu wędzone


  1. Do garnka lub dużej patelni wlewamy mleko, dodajemy kalafior, czosnek oraz orzechy.
  2. Wszystko gotujemy do czasu aż kalafior będzie bardzo miękki. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Po wystudzeniu dodajemy pozostałe składniki i blendujemy w mikserze do powstania jednolitej konsystencji.
  4. Podgrzewamy ponownie (teraz można dodać groszek czy tofu) i podajemy z makaronem.

Smacznego!
@Monika

weganski_sos_smietankowy


2 myśli w temacie “Wegański sos śmietankowy do makaronu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s