Tworzenie słodkości bez cukru ciąg dalszy. Za każdym razem wychodzi coraz lepiej, dzisiaj przedstawiam Wam pyszne słodkie ale bez cukru (i żadnych zamienników) muffinki z jabłka i marchewki, oczywiście wegańskie.

Kilka słów o składnikach:
-> ilość marchewki: to około 150 g, mierzyłam, warzyłam i to mniej więcej wychodzi jedna duża marchew lub 2 mniejsze
-> płatki owsiane: najlepiej użyć drobnoziarnistych, ale muffinki wyjdą też na gruboziarnistych
-> banan: wybierzcie bardzo dojrzałego banana, im bardziej pokropkowany tym lepiej, to on nada słodyczy naszym muffinkom. Jeśli banan nie jest za bardzo dojrzały, warto wtedy dodać około 2 łyżki żłynnego słodzidła
-> mąka: najzdrowiej użyć pełnoziarnistej, można użyć też zwykłej mąki
-> dodatki: posiekane orzechy, migdały, można też dodać rodzynki.
Muffinki z jabłka i marchewki – bez cukru, wegańskie.

SKŁADNIKI
(12 babeczek)
1 duża marchewka lub 2 małe
1 jabłko
4 łyżki oleju kokosowego (lub margaryny)
125 g mąki (u mnie pełnoziarnista orkiszowa)
60 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
dojrzały banan
50 ml napoju roślinnego (lub mleka)
opcjonalnie: garść posiekanych orzechów
Krok 1.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Krok 2.
Składniki: marchewka, jabłko.
Umyj, obierz i zetrzyj na tarce marchewkę i jabłko:
Krok 3.
Składniki suche: mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, soda, cynamon, sól.
Połącz wszystkie suche składniki.
Krok 4.
Składniki: olej kokosowy, banan, napój roślinny.
Olej lekko podgrzej aż jego konsystencja będzie płynna, pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj banana z mlekiem, dodaj roztopiony olej kokosowy. Dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Krok 5.
Do ciasta z kroku 3 dodaj starte jabłko i marchewkę oraz opcjonalnie posiekane orzechy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Krok 6.
Potrzebne: blacha do muffinków, papierowe foremki na muffinki.
Ciasto nakładaj łyżką do foremek. Piec 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 200°C. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego
Monika