Wegańska babka wielkanocna z zajączkiem

Co roku szukając inspiracji na wielkanocne wypieki widziałam piękne babki ze wzorem zajączka. W tym roku postanowiłam sama spróbować i tak powstała wegańska babka wielkanocna z zajączkiem.

Wykonanie tej babki jest zaskakująco proste, wystarczy keksówka i foremka do wycinania ciasteczek w kształcie zajączka (używając innej foremki będziecie mieli inny wzór schowany w cieście). Na moim instagramie znajdziesz film jak zrobić to ciasto -> zaobserwuj aby być na bieżąco https://www.instagram.com/projektlifestyle_pl/

Kilka wskazówe:
Wycinanie zajączków: w zależności od tego jaki rozmiar ma wasza foremka do ciastek i jak urosło ciasto, będzie trzeba dopasować krojenie babki. Po upieczeniu kakaowej babki przyłóżcie foremkę do ciasta aby sprawdzić czy wystarczy pokroić ciasto na kromki. Może będzie konieczność pokrojenia ciasta inaczej – pamiętajcie żeby zawsze sprawdzić z wielkością foremki do wycinania ciasteczek.

Wlewanie jasnego ciasta. Jeżeli macie małe zajączki (foremka mniejsza niż kromka babki) to możecie najpierw wlać trochę ciasta na dno potem ułożyć zajączki i zalać je pozostałym ciastem.

Wegańska babka wielkanocna z zajączkiem

SKŁADNIKI


Kakaowe ciasto
175 g mąki
110 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kako
230 g mleka roślinnego (gra
80 g oleju

WYKONANIE


1. Połączyć wszystkie suche składniki. Wymieszać mleko z olejem i dodać do suchych składników. Wymieszać dokładnie i wlać do keksówki.
2. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C – sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe (patyczek po wyciągnięciu z ciasta powinna być sucha). Ciasto zostawić do ostygnięcia.
3. Następnie pokroić ciasto w plastry i wycinać foremką do ciasteczek zajączki. Ułożyć je na dno keksówki, ciasno jeden za drugim (patrz zdjęcie poniżej).
4. Zalać jasnym surowym ciastem (przepis poniżej) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. 


Jasne ciasto
260 g mąki
165 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki skórki z cytryny
szczypta soli
260 g mleka roślinnego
120 g oleju

WYKONANIE: Połączyć wszystkie suche składniki. Wymieszać mleko z olejem i dodać do suchych składników. Wymieszać dokładnie i zalać wycięte z ciasta kakaowego zajączki.

Smacznego!
Monika


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s