Pasta z cukinii – palestyńska sałatka lib kusa

Jesień to coroczne poszukiwanie nowych pomysłów na wykorzystanie cukinii. Proste i aromatyczne smarowidło z cukinii w palestynie znane jako sałatka lib kusa to ostatnio moja obsesja.

Wykonanie tej sałatki jest bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych składników.

Do tej pory cukinię zjadałam grilowaną na kanapkach lub w sosie do makaronu, jako część moich dań jednogarnkowych i w formie najlepszego ciasta czekoladowego.

Kilka pomocnych rad:
– często do tej sałatki wykorzystywany jest tylko środek cukinii, który został wydrążony aby nadziać cukinię innymi pysznościami
– ilość czosnku można zmniejszyć lub całkowicie pominąć, dla miłośników czosnku można również ilość czosnku zwiększyć
– film z wykonaniem krok po kroku znajdziesz tu -> https://www.instagram.com/reel/CThriikDQOP/?utm_source=ig_web_copy_link

DIP, PASTA Z CUKINI

SKŁADNIKI
średnia cukinia
3 ząbki czosnku (lub mniej)
łyżka oleju
szczypta soli


WYKONANIE

  1. Cukinię pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej olej na patelni i dodaj pokrojoną cukinię. Gotuj od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby (aby cukinia się nie przypaliła) podlej odrobiną gorącej wody.
  3. Kiedy cukinia jest już prawie rozgotowana dodaj roztarty lub drobno posiekany czosnek. Gotuj dalej, aż z cukini zrobi się papka.
  4. Podawaj do chleba, do obiadu jako sałatkę lub do warzyw jako dip.

Smacznego!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s