Jesień to coroczne poszukiwanie nowych pomysłów na wykorzystanie cukinii. Proste i aromatyczne smarowidło z cukinii w palestynie znane jako sałatka lib kusa to ostatnio moja obsesja.
Wykonanie tej sałatki jest bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych składników.

Do tej pory cukinię zjadałam grilowaną na kanapkach lub w sosie do makaronu, jako część moich dań jednogarnkowych i w formie najlepszego ciasta czekoladowego.
Kilka pomocnych rad:
– często do tej sałatki wykorzystywany jest tylko środek cukinii, który został wydrążony aby nadziać cukinię innymi pysznościami
– ilość czosnku można zmniejszyć lub całkowicie pominąć, dla miłośników czosnku można również ilość czosnku zwiększyć
– film z wykonaniem krok po kroku znajdziesz tu -> https://www.instagram.com/reel/CThriikDQOP/?utm_source=ig_web_copy_link
DIP, PASTA Z CUKINI

SKŁADNIKI
średnia cukinia
3 ząbki czosnku (lub mniej)
łyżka oleju
szczypta soli
WYKONANIE
- Cukinię pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i dodaj pokrojoną cukinię. Gotuj od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby (aby cukinia się nie przypaliła) podlej odrobiną gorącej wody.
- Kiedy cukinia jest już prawie rozgotowana dodaj roztarty lub drobno posiekany czosnek. Gotuj dalej, aż z cukini zrobi się papka.
- Podawaj do chleba, do obiadu jako sałatkę lub do warzyw jako dip.
Smacznego!

