Frytki z cukinii

Frytki z cukinii to chrupiące kawałki cukinii w pysznej panierce, więc nie wiem czy można je nazwać frytkami, kształtem je przypominają, w smaku na pewno im dorównują.

Przpis jest z tych prostych i szybkich, trochę zabawy jest z panierką. Wegańska panierka czasem sie trudno trzyma, dlatego warto dokładnie dociść ją do cukinii. Wielkim plusem frytek jest to, że robi się je w piekarniku, zero smażenia i zero brudnej patelni.

Kilka słów o zamiennikach składników:
– mąka z ciecierzycy zamień zwykłą mąką lub mąką orkiszową
– zamiast płatków kukurydzianych użyj bułki tartej

FRYTKI Z CUKINII

SKŁADNIKI

pół szklanki wody
pół szklanki mąki z ciecierzycy
2 łyżki oleju
ulubione przyprawy (przyprawa do kurczaka, sos sojowy, płatki drożdżowe)
płatki kukurydziane
cukinia

WYKONANIE

1. Wodę, olej, przyprawy i mąkę połącz razem i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do zgęstnienia na około 5 minut.
2. W tym czasie pokrój cukinię w słupki, na kształt frytek. Płatki kukurydziane zmiel w mikserze lub pognieć wałkiem do ciasta.
3.Mocz pokrojone kawałki cukinii w mieszaninie z mąki i obtaczaj w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Rozłóż je na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10-15 minut, aż frytki będą rumiane.

Smacznego!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s