Aromat korzennych przypraw to dla mnie zdecydowanie zapachy zimy. Dlatego picie chai latte wpisało sie w moje zimowe rytuały. Poniżej znajdziesz 3 sposoby na chai latte, od bardziej pracochłonnego do bardzo prostego.
Co to w ogole jest chai latte? Ta pieknie brzmiaca nazwa oznacza herbatę z mlekiem i przyprawami. Cynamon, kardamon i pieprz cucudownie rozgrzewają. Przepis można dopasować do siebie, jeśli nie lubisz jakieś przyprawy po prostu ją pomiń. Mleko użyj jakie lubisz, ja dodaje owsiane bo ma w sobie naturalną słodycz a ja herbaty nie dosładzam.

#1 SPOSÓB PIERWSZY
Najbardziej pracochłonny przepis, ale chai latte wychodzi najbardziej aromatyczna i intensywna w smaku. Zakupione przyprawy przydadzą się do świątecznych przepisów.

SKŁADNIKI
500 ml mleka
1/2 cynamonu
5 ziaren pieprzu
5 goździków
1/4 łyżeczki kardamonu
2 torebki czarnej herbaty
ewentulnia coś do posłodzenia
WYKONANIE
Do mleka dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i zagotuj. Dodaj torebki herbaty i pozostaw na około 5 minut. Przedzeć herbatę przez sitko. Na koniec możesz chai tea posłodzić.


#2 SPOSÓB DRUGI
Mój ulubiony sposób na szybko, to zalanie gotowej chai latte odrobiną wrzącej wody (1/4 szklanki) i dodanie gorącego mleka. Zostawiam to tak długo, aż kolor bedzie intensywny.
#3 SPOSÓB TRZECI
Innym sposobem jest zaparzenie czarnj herbaty w 1/4 szklanki, dodanie gorącego mleka oraz pół łyżeczki przyprawy do pierniczków.
Który sposób wyprubujesz?