Z serii, banan i płatki owsiane. Czasem myślę, że blog powinien nazywać się bananowy czy coś w tym stylu, bo ostatnio moje przepisy bazują właśnie na tych składnikach.
Co mnie tak w nich zachwyca? Banan to doskonały naturalny zlepiacz i zamiennik jajka (mogliście przyczytać o tym tu). Do tego te dojrzałe owoce są słodkie i mogą zastąpić nam cukier. Moja rada: wykorzystajcie te z czarnymi kropkami, to one zawierają najwiecej słodyczy i nie będzie potrzebne użycie innych substancji słodzących.
Płatki owsiane to natomiast doskonała alternatywa dla mąki. Płatki są mało przetworzone, z natury nie zawierają glutenu i do tego są doskonałym źródłem białka.
Batoniki owsiane
PRZEPIS PODSTAWOWY
SKŁADNIKI
(porcja: 25 małch batoników, czas:10 minut plus czas pieczenia)
3 dojrzałe banany
2 szklanki płatków owsianych
dodatki (patrz poniżej)
- Banany rozgnieść na papkę, dosypać płatki i dokładnie wymieszać.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać górę. Można również nakładać łyżką jak ciasteczka.
- Piec 20 do 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Batony powinny nabrać złotawego koloru.
- Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na kawałki
DODATKI DO BATONóW
ORZECHY
Dobrze sprawdzają się różne orzechy czy migdały, wtedy można sobie trochę pochrupać. Ja często dorzucam orzechy włoskie.
CZEKOLADA
Czekoladę można posiekać i wrzucić do masy przed upieczeniem lub rozpuścić w kąpieli wodnej i obalać już gotowe ostygnięte kawałki.
SUSZONE OWOCE
Dobrze sprawdzą się też wszelkiego rodzaju bakalie, rodzynki, suszone morele czy śliwki.
Jestem ciekawa jakiej wersji Wy spróbujcie?
Ochota na inne desery na bazie banana?
Banan na ciepło z sosem czekoladowym
Jedna myśl w temacie “Batony owsiane”