Lato rozpieszcza nas w tym roku, w końcu można najeść się lodów, zimnych soków czy pobudzającej kawy mrożonej. Kiedyś nie wyobrażałam sobie gorących dni bez szklanki zimnego napoju kofeinowgo. W ostatnich latach zapomniana, wraca do mojego repertuału ulubionych napojów i to w nowej zdrowszej odsłonie. Szybka do zrobienia, a smak.. uzależniający. Dla mnie najlepsza na domowym mleku migdałowym.
#1 JAK ZROBIĆ MLEKO MIGDAŁOWE
Potrzebujemy: 1 szklankę migdałów namoczonych przez noc i 6 szklanek wody.
Namoczone przez noc migdały miksujemy wraz z wodą. Najlepiej zacząć od jednej szklanki wody i powoli wlewać pozostłe. Wielkie sitko wyłożyć gazą i przedzecić mleko. Gotowe. Teraz czas na pyszną kawkę.
Kawa mrożona
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby)
2 szklanki mleka migdałowego
5 daktyli (można dodać cukier)
1 szklanka ostygniętej kawy
(opcjonalnie 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub inki instant)
kostki lodu
- Daktyle namoczyć przez pół godziny.
- Daktyle i pół szklanki mleka roślinnego zmiksować na jednolitą masę.
- Wlać pozostałe mleko, kawę i znowu zmiksować.
- Dodać kostki lodu.
- Czas na przyjemność 😉