Kawa mrożona

Lato rozpieszcza nas w tym roku, w końcu można najeść się lodów, zimnych soków czy pobudzającej kawy mrożonej. Kiedyś nie wyobrażałam sobie gorących dni bez szklanki zimnego napoju kofeinowgo. W ostatnich latach zapomniana, wraca do mojego repertuału ulubionych napojów i to w nowej zdrowszej odsłonie. Szybka do zrobienia, a smak.. uzależniający. Dla mnie najlepsza na domowym mleku migdałowym.

#1 JAK ZROBIĆ MLEKO MIGDAŁOWE

Potrzebujemy: 1 szklankę migdałów namoczonych przez noc i 6 szklanek wody.

Namoczone przez noc migdały miksujemy wraz z wodą. Najlepiej zacząć od jednej szklanki wody i powoli wlewać pozostłe. Wielkie sitko wyłożyć gazą i przedzecić mleko. Gotowe. Teraz czas na pyszną kawkę.

Kawa mrożona

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby)


2 szklanki mleka migdałowego
5 daktyli (można dodać cukier)
1 szklanka ostygniętej kawy
(opcjonalnie 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub inki instant)
kostki lodu


  1. Daktyle namoczyć przez pół godziny.
  2. Daktyle i pół szklanki mleka roślinnego zmiksować na jednolitą masę.
  3. Wlać pozostałe mleko, kawę i znowu zmiksować.
  4. Dodać kostki lodu.
  5. Czas na przyjemność 😉

 


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s