Czym smarować pieczywo, kiedy jesteś na diecie wegańskiej? Poniżej dowiesz się czy margaryna to dobry wybór oraz czym jeszcze posmarować kromkę chleba czy chrupiącą bułeczkę.
MARGARYNA
Jeśli szukasz zamiennika dla masła to margaryna na pewno jest dobrą alternatywą. W smaku i konsystencji nie odbiega za bardzo od masła, zawiera za to zdrowsze tłuszcze nienasycone i na rynku jest wiele wegańskich opcji.
Co z tłuszczami trans?
Margaryna miała kiedyś złą opinię ze względu na występujące w niej tłuszcze trans powstające w wyniku utwardzania oleji roślinnych. W ostatnich latah została jednak zmieniona techlogia jej produkcji, teraz tłuszcze trans nie przekraczają 1% (dla porówniania w maśle występuje do 3 % tłuszczy trans). Najlepiej wybierając margarynę warto zwrócić uwagę na skład, najlepsze składy mają produkty organiczne (bio) ale i w tych normalnych możemy znaleźć dobrej jakości margarynę.
Na co zwrócić uwagę:
– aby w składzie nie było częściowo utwardnionych/utwardzonych olejów roślinnych (to tłuszcze trans) natomiast całkowicie utwardzony tłuszcz roślinny nie powinien Cię martwić nie oznacza to tłuszczów trans
– nie wszystkie margaryny są wegańskie czasem mają dodatek mleka oraz kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego
Czym jeszcze posmarować chleb?
Rozgniecione awokado czy pasta „ala jajeczna” na jego bazie.

Pasty na bazie strączków. Właściwie z każdej fasoli, soczewicy czy ciecierzycy można wyczarować pastę na kanapki, odpowienio przyprawione stanowią doskonałą bazę na kanapki. Kto jeszcze nie zna wegańskiego smalczyka na bazie fasoli czy hummusów z cicierzycy? Również na sklepowych półkach można znaleźć wiele past o dobrym składzie. Moja propozycja dla Was na dziś to szybka pasta z fasolki Kidney.
Dobrą opcją są też twarożki wegańskie, które moża zrobić na wiele sposobów: z tofu, ze słonecznika czy nerkowców.

A Ty czym najczęściej smarujesz chleb?
źródło:
ugb.de
Stiftung Warentest, 24. Januar 2008: „Margarine: Die Besten für Ihr Frühstück