Grudzień to zdecydowanie miesiąc pieczenia pierniczków i ciasteczek. Ostatnio upiekłam miękkie pierniki, które nie dość, że są pyszne to są owczywiście wegańskie to dodatkoo bez cukru i można je upiec w wersji bezglutenowej. Ciasteczka smakują jak piernik w wersji mini. Każda upieczona przeze mnie porcja znika w zawrotnym tempie.

Zanim jednak rzucicie się do przygotowywania ciasta poniżej kilka rzeczy, które ułatwią Wam zadanie:
DZIEŃ PRZED PIECZENIEM
– aby ciasto można rozwałkować, konieczne jest chłodzenie go w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc
– na całą noc warto też namoczyć wypestkowane daktyle, im dłużej będę w wodzie tym lepiej nam się będzie je miksować
MUS JABŁKOWY
– wybierajcie zwykły mus jabłkowy bez żadnych dodatków, zdarza się, że producenci dodają do niego cukier
WERSJA BEZGLUTENOWA
– użyj mąki bezglutenowej np. ryżowej czy owsianej (na moim intagramie ->Monika w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak wygląda ciasto z użyciem mąki owsianej)
– ciasto w zależności jakiej mąki użyjesz, może lepić się nawet po schłodzeniu go w lodówce, nie przejmuj się tym, jeśli nie da się w nim wycinać ciasteczek, wystarczy uformować ciasteczka dłońmi
– pamiętaj aby sprawdzić czy proszek do pieczenia i przyprawa do piernika aby na pewno są bezglutenowe
Zaczynajmy zatem!
Miękkie pierniki – wegańskie, bez cukru, bezglutenowe.

SKŁADNIKI
(ok. 25 ciasteczek o średnicy 4 cm)
100 g mielonych orzechów laskowych
100 g mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g oleju kokosowego (2 łyżki)
50 g daktyli bez pestek (8 szt)
80 g musu jabłkowego (5 łyżek)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Uwaga: ciasto wymaga chłodzenia w lodówce najlepiej przez całą noc.
Krok 1. Daktyle zalać wodą i moczyć najlepiej przez noc. Ewentualnie można zalać je gorącą wodą i moczyć przez minimum 30 minut. Jednak im dłużej tym lepiej.
Krok 2. Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą.
Krok 3. Olej kokosowy podgrzać aż będzie miał płynną konsystencję, pozostawić do ostygnięcia.
Krok 4. Daktyle ocedzić, pozbawić pestek. Do daktyli dodać mus jabłkowy i dokładnie zmiksować, aż powstanie jednolta masa. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzony olej kokosowy. Dokładnie wymieszać.
Krok 5. Mieszaninę z kroku 4 dodać do wymieszanych suchych składników i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto będzie się kleiło, dlatego należy je przykryć i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Krok 6. Ciasto wyjąć z lodówki. Miejsce, gdzie będziemy je rozwałkowywać posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 inut w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Miłego pieczenia!
Monika
