Czekoladowe muffinki z cukinii

Cukinia i czekolada? Jeszcze do tego muffinki? Jeśli Wam też do tej pory cukinia kojarzyła się tylko ze słonymi potrawami, to po zjedzeniu tych pysznych babeczek na pewno to się zmieni. Okazuje się, że warzywo to stanowi świetną bazę to ciast.

Uwielbiam ciasto czekoladowe, szczególnie typowe brownie, koniecznie mocno kakaowe i lekko wilgotne w środku. W poszukiwaniu babeczek, które te wymagania spełnią i nie przesuszą się w piekarniku, w końcu są – idealne muffinki.

Niech was nie zniechęci pojawienie się w przepisie cukinii, jej zadaniem jest nadanie odpowiedniej konsystencji i zastąpienie jajek. Warzywo to, samo w sobie, ma neutralny smak, dlatego w cieście jest w ogóle nie wyczuwalna. Nie wierzycie, sprubójcie zrobić eksperyment, poczęstujcie kogoś muffinkami, ale nie wspominając im z czego są zrobione. Mogę się założyć, że nie wyczują w nich cukinii.

To zaczynamy.

Czekoladowe muffinki

 

 

SKŁADNIKI
(czas: ok. 30 min, porcja: 12 babeczek)


300 g cukinii
30 ml oleju (rzepakowy, winogronowy)
3 łyżki wody
125 g mąki
30 g kakao
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
130 g cukru


  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Wszystkie suche składniki oprócz cukru połaczyć i przesiać przez sito. Dodać cukier.
  3. Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  4. Do startej cukini dodać olej i wodę, a następnie suche składniki.
  5. Wymieszać dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą (nie przejmujcie się, że na początku ciasto wydaje się za suche, po prostu mieszajcie dalej).
  6. Masę przełożyć do foremek na muffinki i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 min, pozostawić do ostygnięcia.

Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję. Gdyby jakimś cudem muffinek zostało można je zamrozić.

Czekoladowego weekendu! 😉

20180809_154453-01.jpeg

20180809_154319-01.jpeg


2 myśli w temacie “Czekoladowe muffinki z cukinii

  1. Dodałam nieco więcej mąki, pulpę daktylową pół na pół z cukrem i aromat waniliowy – przeeeepyszne, dziękuję, bo już nie mam pomysłu co z tą moją cukinią robić 😀

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s