Faszerowana dynia piżmowa

Przeczytałaś/eś faszerwana dynia piżmowa i teraz zastanawiasz się, która to wogóle jest dynia piżmowa, podpowiadam to ta podłużna o kształcie gruszki. Jeśli teraz myślisz sobie, co takiego można z niej zrobić to świetnie trafiłaś/eś, poniżej poznasz bardzo łatwy, a jakże efektowny i pyszny przepis na faszerowaną dynię piżmową. 

Zdradzę Ci jeszcze jeden sekret, dynia piżmowa to takie moje warzywo awaryjne – kiedy nie mam pomysłu, a przede wszystkim ochoty aby przygotowywać coś na kolację, przekrajam dynię na pół, wyciągam pestki łyżeczką, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika. Po około 40 minutach sprawdzam czy dynia jest już miękka. Czsem podaję z sałatką. W poszukiwaniu czegoś bardziej wyjściowego, postanowiłam nadziać naszą koleżankę i tak powstała ta przepyszna faszerowana dynia piżmowa. 

Dość tego gadania zaczynamy.

Faszerowana dynia piżmowa

weganska_dynia

SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: ok. 40 min, piekarnik: 200°C)


dynia piżmowa
250 g pieczarek
pół puszki fasolki kidney
cebula
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz, curry do smaku
ewentualnie: ser (wegański)


  1. Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki. Nakuwamy w kilku miejscach widelcem (tak jak na zdjęciu powyżej) i wkładamy do piekarnika do upieczenia.
  2. W międzyczasie siekamy cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju.
  3. Do cebuli dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz przyprawy i smażymy na rumiano.
  4. Dynię sprawdzamy widelcem czy jest upieczona. Gdy jest miękka wyciągamy z piekarnika i wydrapujemy upieczony miąższ łyżeczką.
  5. Miąższ ugniatamy widelcem i mieszamy razem z upieczonymi pieczarkami i osączoną fasolką. Ewentualnie można dodać trochę startego sera (wegańskiego).
  6. Farsz nakładamy do wydrążonych dyni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na jeszcze jakieś 5 minut, po tym czase dynie są gotowe do zjedzenia.

Smacznego
@Monika

dynia_pizmowa


5 myśli w temacie “Faszerowana dynia piżmowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s