Przeczytałaś/eś faszerwana dynia piżmowa i teraz zastanawiasz się, która to wogóle jest dynia piżmowa, podpowiadam to ta podłużna o kształcie gruszki. Jeśli teraz myślisz sobie, co takiego można z niej zrobić to świetnie trafiłaś/eś, poniżej poznasz bardzo łatwy, a jakże efektowny i pyszny przepis na faszerowaną dynię piżmową.
Zdradzę Ci jeszcze jeden sekret, dynia piżmowa to takie moje warzywo awaryjne – kiedy nie mam pomysłu, a przede wszystkim ochoty aby przygotowywać coś na kolację, przekrajam dynię na pół, wyciągam pestki łyżeczką, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika. Po około 40 minutach sprawdzam czy dynia jest już miękka. Czsem podaję z sałatką. W poszukiwaniu czegoś bardziej wyjściowego, postanowiłam nadziać naszą koleżankę i tak powstała ta przepyszna faszerowana dynia piżmowa.
Dość tego gadania zaczynamy.
Faszerowana dynia piżmowa
SKŁADNIKI
(porcja: 2 osoby, czas: ok. 40 min, piekarnik: 200°C)
dynia piżmowa
250 g pieczarek
pół puszki fasolki kidney
cebula
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz, curry do smaku
ewentualnie: ser (wegański)
- Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki. Nakuwamy w kilku miejscach widelcem (tak jak na zdjęciu powyżej) i wkładamy do piekarnika do upieczenia.
- W międzyczasie siekamy cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju.
- Do cebuli dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz przyprawy i smażymy na rumiano.
- Dynię sprawdzamy widelcem czy jest upieczona. Gdy jest miękka wyciągamy z piekarnika i wydrapujemy upieczony miąższ łyżeczką.
- Miąższ ugniatamy widelcem i mieszamy razem z upieczonymi pieczarkami i osączoną fasolką. Ewentualnie można dodać trochę startego sera (wegańskiego).
- Farsz nakładamy do wydrążonych dyni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na jeszcze jakieś 5 minut, po tym czase dynie są gotowe do zjedzenia.
Smacznego
@Monika
Fajny przepis, aż się prosi, żeby go wypróbować. Mam tylko jedno pytanie, nie obieramy dyni ze skórki?
PolubieniePolubienie
Dyni nie obieramy ze skórki – z upieczonej dyni skórka łatwo schodzi z dyni. Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia.
PolubieniePolubienie
No to do dzieła, mam składniki, zaraz zabieram się za robotę 😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wyszło super, dynia bardzo smaczna, w najbliższym czasie zrobię znowu, bo czuję niedosyt. Dziękuję za przepis, pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam
PolubieniePolubienie