Sernik na zimno z… fasoli

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Tylko jak zrobić sernik bez sera..?! W świecie roślinnej kuchni sposobów jest wiele, można zrobić masę serową z nerkowców (jak w tym przepisie), istnieje też wiele przepisów wegańskich z wykorzystaniem kaszy jaglanej czy tofu.

A gdyby tak spróbować wyczarować sernik z fasoli…

wegański sernik

Zbliżają się święta wielkanocne, a jedyne ciasto z jakim mi się te święta kojarzą to właśnie sernik, dlatego w końcu zebrałam się i stworzyłam przepis na te serniczki. Uwielbiam takie małe desery w słoiczkach, koniecznie z dodatkiem owoców. Oto przedstawiam Wam lekki deser ala sernik na zimo.

Sernik na zimno z fasoli

sernik_z_fasoli

SKŁADNIKI
(porcja: 4 osoby)


1,5 szklanki gotowanej białej fasoli (lub z puszki)
2 małe lub 1 duży banan – dojrzałe
1,5 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
5 łyżek oleju kokosowego w płynnej postaci
ewentualnie: kilka łyżek płynnego słodzidła


1

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka, ewentualnie dosłodzić.


2
Przełożyć do pojemników i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


3

Udekorować owocami.


święta uratowane 😉

Miłego tygodnia
@Monika

Projekt Lifestyle (4)

 


3 myśli w temacie “Sernik na zimno z… fasoli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s