Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Tylko jak zrobić sernik bez sera..?! W świecie roślinnej kuchni sposobów jest wiele, można zrobić masę serową z nerkowców (jak w tym przepisie), istnieje też wiele przepisów wegańskich z wykorzystaniem kaszy jaglanej czy tofu.
A gdyby tak spróbować wyczarować sernik z fasoli…
Zbliżają się święta wielkanocne, a jedyne ciasto z jakim mi się te święta kojarzą to właśnie sernik, dlatego w końcu zebrałam się i stworzyłam przepis na te serniczki. Uwielbiam takie małe desery w słoiczkach, koniecznie z dodatkiem owoców. Oto przedstawiam Wam lekki deser ala sernik na zimo.
Sernik na zimno z fasoli
SKŁADNIKI
(porcja: 4 osoby)
1,5 szklanki gotowanej białej fasoli (lub z puszki)
2 małe lub 1 duży banan – dojrzałe
1,5 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
5 łyżek oleju kokosowego w płynnej postaci
ewentualnie: kilka łyżek płynnego słodzidła
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka, ewentualnie dosłodzić.
Przełożyć do pojemników i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Udekorować owocami.
święta uratowane 😉
Miłego tygodnia
@Monika
fasola na słodko? tego jeszcze nie było
PolubieniePolubienie
Fasola generalnie jest neutralna w smaku po dodaniu cytryny i banana nie wyczuwa się że tam jest fasola Polecam 😋
PolubieniePolubienie